Artrose

Afspraak inplannen

Artrose

Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat. Het kan zich in alle gewrichten voordoen, maar komt met name voor in de nek, de onderrug, de knieën, de heupen en de duim. Wat kenmerkend is aan artrose, is een, langzaam wisselend, toenemend verlies van gewrichtskraakbeen. Dit kan gepaard kan gaan met een afname van mobiliteit, en het kan leiden tot pijnklachten

Wat is de oorzaak van artrose?

Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd aan het achteruitgaan voordat er klachten optreden. Door de afname van zowel kwaliteit als omvang van het kraakbeen kan het gewricht de schokken van een beweging minder goed opvangen. Ook kunnen er veranderingen plaatsvinden aan de uiteinden van de botten; deze bewegen dan minder glad en soepel, en er komt dan meer kracht op de botten onder het kraakbeen. Het bot probeert deze belasting op te vangen door wat breder te worden, zodat de druk over een groter oppervlak wordt verdeeld. Aan de rand van het bot kunnen zich dan benige uitsteeksels vormen, zogenaamde osteofyten. In een verder stadium kan dit alles leiden tot een veranderde stand van het gewricht, waardoor er andere eisen gesteld worden aan de pezen en spieren rondom het gewricht. Als gevolg hiervan kunnen overbelasting, pijn en stijfheid optreden, en periodiek kan er een ontsteking van het gewricht ontstaan.

Een van de ideeën daarover is dat er in het gewricht kraakbeendeeltjes vrijkomen die opgeruimd worden door een laagje slijmvliescellen (synovium). Deze kunnen ontstoken raken en overvloedig gewrichtsvocht gaan produceren (zwelling van het gewricht).

Ook kan overgewicht een rol spelen bij gewrichtsontstekingen.

Diagnose en onderzoek artrose

Heup- en knie-artrose zijn, naast hand-artrose, de meest voorkomende vormen van artrose in Nederland. Artrose van de heup komt op het moment in Nederland voor bij ongeveer 360.000 personen, artrose van de knie bij zo’n 595.000 personen. De verwachting is dat het aantal personen met artrose tussen 2011 en 2030 zal toenemen met 37%, dit vanwege de vergrijzing en een toenemend aantal mensen met overgewicht. 

Klachten die gerelateerd zijn aan artrose, kunnen leiden tot beperkingen in activiteiten, zoals (trap)lopen, gaan zitten, en opstaan uit een stoel. Ook leiden de artrose-klachten vaak tot een verminderde participatie in (vrijwilligers)werk, vrije tijd, sociale activiteiten en sport.

De meest voorkomende artrose-klachten zijn (start)pijn en stijfheid. Andere bij artrose veel voorkomende klachten zijn pijn in de lies, lage rug of de voor-/zijkant van de heup, gevoel van instabiliteit, spierzwakte van de bovenbeenspieren en verminderde coördinatie. In sommige gevallen is het gewricht ook ontstoken.

Behandeling artrose

Een gezonde leefstijl, zoals voldoende lichamelijke beweging en een gezond gewicht, speelt een belangrijke rol in het voorkómen of verminderen van artrose. Is een gezonde leefstijl niet toereikend, dan kunnen de fysiotherapeuten van Fysiotherapie Van Nimwegen de volgende conservatieve behandelingen overwegen en tijdens het behandelplan bespreken: voorlichting/advies, oefentherapie en pijnmedicatie. In het geval van overgewicht kan er aanvullend begeleiding in gewichtsverlies gegeven worden. Dit alles met als doel een optimale gezamenlijke zorg te leveren, met als resultaat een verbeterde kwaliteit van leven.

Meer weten of een afspraak maken?

Wil je meer informatie of heb je vragen wat Fysiotherapie Van Nimwegen voor jou kan betekenen, neem dan contact met ons op. Wil je zo gauw mogelijk behandeld worden, is dat ook mogelijk. Maak dan direct een afspraak met ons, zodat wij samen kunnen kijken wat wij voor je kunnen betekenen. Samen in beweging komen, geeft een optimaal resultaat!

Maak een afspraak

Laat uw klachten/blessures behandelen

Afspraak inplannen