Frozen shoulder

Afspraak inplannen

Frozen shoulder

Frozen shoulder
Frozen shoulder effectief behandelen

Als je last hebt van een frozen shoulder, dan betekent dat dat je letterlijk last hebt van een “bevroren/stijve schouder”.  Hierdoor is je schouder 24 uur per dag helemaal stijf. Door deze  aandoening raakt het schoudergewricht in alle bewegingsrichtingen fors beperkt. Naast de bewegingsbeperking van de schouder treden er ook pijnklachten op, de locatie en de intensiteit hiervan kunnen per persoon wisselen. Sommige mensen hebben zelfs zo veel pijnklachten, dat ze 's nachts niet goed kunnen slapen.

Heb jij hier last van? Laat dan een ervaren specialist bij Fysiotherapie van Nimwegen je frozen shoulder behandelen.

Oorzaak Frozen shoulder

Een frozen shoulder kent twee vormen, een primaire en een secundaire frozen shoulder. Een primaire frozen shoulder ontwikkelt zich zonder een directe, duidelijke oorzaak, terwijl de oorzaak van een secundaire frozen shoulder gelegen kan zijn in een andere schouderaandoening zoals kan optreden na een operatie, een breuk, een scheur van een schouderpees, ontstekingen in of rond de schouder of een valpartij. Daarnaast blijkt dat een frozen shouder bij sommige aandoeningen wat vaker voorkomt, zoals bij de ziekte van Parkinson, suikerziekte (diabetisch), hart- en vaatlijden en/of schildklieraandoeningen. De aandoening ontwikkelt zich met name tussen het veertigste en zeventigste levensjaar.

Diagnose en onderzoek Frozen Shoulder

De schouder bestaat uit verschillende onderdelen en lagen. Gedacht kan worden aan de slijmbeurs, het peesmateriaal en het kapsel van de schouder. In het beginstadium van een frozen shoulder kunnen meerdere van deze lagen ontstoken raken. Door deze ontsteking wordt het kapsel van de schouder dikker en minder elastisch. Doordat het kapsel dikker en stugger wordt, raakt het schoudergewricht steeds meer beperkt in het bewegen, iets  wat ernstige hinder geeft qua bewegingsmogelijkheden.

Hoelang duurt een frozen shoulder en was is de duur van de behandeling?

Het verloop van een Frozen shoulder is in drie fases onder te verdelen.

Fase 1: de ‘subacromiale’ fase, ook wel de bevriezende fase. In deze fase is er vaak een zeurend gevoel in de schouder of bovenarm. Na verloop van enkele weken, of soms maanden, nemen de klachten toe. Vaak geven onverwachte bewegingen een hevige pijn, en ontstaan er pijnklachten tijdens de nachtrust.

Fase 2: de ‘frozen’ fase. In deze fase neemt de beweeglijkheid in het schoudergewricht steeds meer af. Al snel kan de arm niet meer boven de 90 graden geheven worden. Ook het zijwaarts heffen van de arm raakt sterk beperkt en het is niet meer mogelijk om de arm op de rug te brengen. Pijn tijdens onverwachte bewegingen en pijn tijdens de nachtrust spelen in deze fase een grote rol. Pas na verloop van tijd nemen de pijnklachten in rust af. De bewegingsbeperkingen blijven vaak nog lange tijd bestaan.

Fase 3: de ‘ontdooiende’ fase. In deze fase zal langzaam herstel optreden in de beweeglijkheid van de schouder. Uiteindelijk zal de schouder weer normaal bewogen en gebruikt kunnen worden.

Helaas duurt het door deze verschillende fases even voor de frozen shoulder helemaal verdwenen is, ook met de juiste behandeling van een ervaren expert. Bij Fysiotherapie van Nimwegen duurt de behandeling van een frozen shoulder gemiddeld een half jaar tot een jaar. Bij sommige mensen zijn de klachten zo erg dat de behandeling drie jaar kan duren.

De pijn bestrijden met fysiotherapie

Een behandeling van een frozen shoulder duurt helaas lang, maar de klachten worden gedurende de behandeling wel steeds minder. De specialisten van Fysiotherapie van Nimwegen zorgen ervoor dat de schouder stap voor stap flexibeler wordt, en zij helpen met het onderhouden van de beweeglijkheid in de aangrenzende gewrichten van de schouder, denk hierbij aan het schouderblad en de wervelkolom. Als het schouderkapsel niet meer ontstoken is, zijn er weer rektechnieken van het kapsel mogelijk.

Voor de pijnklachten worden er vaak pijnstillers en/of ontstekingsremmers voorgeschreven. Bij hevige/ernstige pijn in rust en bij nachtelijke pijn kan, in overleg met de huisarts of de specialist, een injectie met corticosteroïden overwogen worden, een injectie die geen effect op de bewegingsbeperking en de duur ervan heeft.

Het duurt vaak lang voor de patiënt helemaal van zijn of haar klachten af is, maar de stijfheid en de pijnklachten in de schouder zullen gedurende de behandeling in onze praktijk wel verminderen. Hiervoor gebruiken we onder andere deep-tissue-massagetechnieken. Ook kijken we of we kunnen helpen met de juiste lichaamshouding. Gaat het bewegen langzamerhand beter, dan zorgen we ervoor dat de spieren soepel worden en dat de schouder uiteindelijk weer sterk wordt, zodat de klachten verdwijnen.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze behandeling van Fysiotherapie van Nimwegen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je direct een afspraak maken om je frozen shoulder te laten behandelen? Dan kun je ook contact met ons opnemen. Wij ontvangen je graag op korte termijn in onze praktijk.

Maak een afspraak

Laat uw klachten/blessures behandelen

Afspraak inplannen